top of page
Victoria Brohus

Sådan vælges EU-Kommissionen

EU-Kommissionen er den udøvende magt i EU, og består af én kommissær fra hvert medlemsland, som er kommissær for hvert deres politikområde. Desuden består Kommissionen af en kommissionsformand samt den såkaldte ”Høje Repræsentant”, som er EU’s udenrigschef. Alle skal vælges af det Europaparlamentet. Men hvordan er processen egentlig for godkendelsen af EU-Kommissionen? Det kan du blive klogere på her.


Norminering af kandidater:

Kommissionsformanden godkendes af det nyvalgte Europaparlament. Bagefter udpeges kommissærkandidaterne af Det Europæiske Råd (hvor de europæiske stats- og regeringsledere sidder) og den nyvalgte kommissionsformand. De udarbejder i fællesskab en liste med kandidater, én fra hvert medlemsland. Dernæst tildeler kommissionsformanden hver kandidat en portefølje, altså et politikområde som de er ansvarlige for – dette kan f.eks. være konkurrence, landbrug eller transport. Når listen er udarbejdet, og områderne er fordelt, skal Kommissionen godkendes samlet af Europaparlamentet.


Inden kommissærhøringerne:

Inden Kommissionen kan godkendes af Europaparlamentet, skal kandidaterne igennem en længere proces. Først skal Europaparlamentets retsudvalg undersøge kandidatlisten og bede om mere information om kandidaterne, hvis de finder det nødvendigt. Retsudvalgets opgave er at undersøge, hvorvidt kandidaterne har interessekonflikter. Hvis udvalget vurderer, at én eller flere af kandidaterne har det, kan disse ikke blive kommissærer, og medlemslandet(ene) må derfor nominere en ny. Hvis kandidaterne vurderes til ikke at have nogle interessekonflikter, kan man gå videre til selve høringen af dem. Hver kandidat inviteres nemlig til en høring i det fagudvalg i Europaparlamentet, som hører under deres portefølje. Hver kandidat skal inden høringerne besvare de skriftlige spørgsmål, der er kommet ind, og det kan både være rene politiske spørgsmål om kandidatens visioner, men det kan også være af mere personlig karakter om kandidaten.



Høringerne:

Høringerne i udvalgene varer ca. tre timer og streames live og kan ses på Europaparlamentets hjemmeside. Kandidaten begynder med en åbningstale på ca. 10-15 minutter og svarer på en række spørgsmål. Efter en kort afslutning fra kandidaten mødes udvalget og evaluerer. Udvalget kan enten efterspørge mere information skriftligt eller afholde endnu en kort høring. Hvis udvalget er tilfreds med den information og de svar, det har fået, så udarbejder de et evalueringsbrev, som sendes til den såkaldte Udvalgsformandskonference, som består af alle formændene for de forskellige udvalg i Parlamentet. Dette brev skal sendes inden for et døgn. Udvalgsformandskonferencen ser dernæst på brevene og sender dem videre til Formandskonferencen, som består af formanden for Europaparlamentet samt alle lederne for hver af de politiske grupper i Parlamentet. Formandskonferencen træffer beslutningen om, hvorvidt høringerne skal afsluttes, så Kommissionen dermed er klar til at blive stemt om på Europaparlamentets plenarsamling.


Afstemning i Europaparlamentet:

Når Europaparlamentet mødes på en plenarsamling, præsenterer kommissionsformanden hele Kommissionen for Parlamentet. Efterfølgende er der debat og dernæst en afstemning om den samlede Kommission blandt parlamentarikerne. Hvis Kommissionen godkendes, er de klar til at begynde deres femårige mandatperiode.

Kommentare


bottom of page