top of page
Victoria Brohus

OVERBLIK: EU’s traktater fra 1965-2009

Her følger en kort introduktion til EU’s traktater fra 1965 og op til Lissabontraktaten, som er den seneste, der er underskrevet. Paristraktaten og Romtraktaten er begge foldet ud i dette blogindlæg: https://www.eubiderikke.org/post/eu-s-begyndelse-og-de-f%C3%B8rste-traktater


Fusionstraktaten, 1967:

Fusionstraktaten blev underskrevet i 1965 i Bruxelles. Denne traktat oprettede et fælles Råd og fælles Kommission for de (dengang) tre uafhængige Europæiske Fællesskaber (EURATOM, EKSF og EØF) og fusionerede dermed disse til ét organ kaldet EF (det Europæiske Fællesskab). Traktaten trådte i kraft i 1967 og blev ophævet med Amsterdamtraktaten i 1999.


Fællesakten (EF-pakken), 1987:

Fællesakten, også kaldet EF-pakken, blev underskrevet i 1986 og trådte i kraft i 1987. Traktaten havde til formål at simplificere lovgivningsprocessen, og den var et skridt på vejen til en etablering af Det Indre Marked. Det Indre Marked blev dog først præsenteret i juni 1985 i en hvidbog, som er en dybdegående rapport, der har til opgave at oplyse om et givent emne i politiske forhandlinger. Hvidbogen bestod af ca. 300 direktivforslag og beskrev, at Det Indre Marked gerne skulle være på plads ved udgangen af 1992. Det Indre Marked skulle sikre fri bevægelighed af varer, kapital, tjenesteydelser samt arbejdskraft i hele EU.


Maastrichttraktaten, 1993:

Maastrichttraktaten blev underskrevet i 1992 i Maastricht i Holland og trådte i kraft i 1993. Traktaten hedder egentlig "Traktaten for Den Europæiske Union", og med den gik EF fra at være et økonomisk fællesskab til at være en politisk union med overstatsligt samarbejde på visse områder. Således skiftede samarbejdet også navn til EU. Traktaten udgjorde fundamentet for indførelsen af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU’en) og fremsatte en plan for den fælleseuropæiske valuta, euro’en. Maastrichttraktaten indførte også den fælles beslutningsprocedure (som nu kaldes den almindelige lovgivningsprocedure), der betyder, at Europa-Parlamentet skal vedtage al EU-lovgivning sammen med Rådet. Ved den danske folkeafstemning om traktaten d. 2 juni 1992 endte 50,7% af danskerne med at stemme nej. Afvisningen var et stort problem for EF, fordi traktaten indeholdt omfattende ændringer for samarbejdet, og det ville resultere i en krise, hvis det ikke var alle medlemslande som kunne ratificere (godkendes og implementere) traktaten. Man endte derfor med at indgå den såkaldte Edinburghaftale efter politiske forhandlinger i Edinburgh. Aftalen indeholder bl.a. de fire danske forbehold, som er retsforbeholdet, forsvarsforbeholdet, euroforbeholdet og unionsborgerskabet. Sidstnævnte indebærer, at EU-borgerskabet ikke kan sidestilles med et nationalt statsborgerskab. Maastricht-traktaten, med Edinburghaftalen tilknyttet, endte med at blive godkendt ved en ny folkeafstemning i Danmark d. 18 maj 1993. EF kunne således træde ind i sin nye æra som EU. De danske forbehold eksisterer stadig. Du kan læse mere om forbeholdene her: https://www.eubiderikke.org/post/danmark-i-eu-de-danske-forbehold


Amsterdamtraktaten, 1999:

Amsterdamtraktaten blev underskrevet i 1997 og trådte i kraft i 1999. I Danmark blev der afholdt folkeafstemning om traktaten d. 28 maj 1998, hvor flertallet af den danske befolkning stemte ja. Amsterdamtraktaten ændrede i de forrige traktater og supplerede dem ved bl.a. at øge benyttelsen af den almindelige beslutningsprocedure og ændre samarbejdets institutionelle strukturer med henblik på optagelse af nye medlemslande i EU.


Nicetraktaten, 2003:

Nicetraktaten blev underskrevet i 2001 og trådte i kraft i 2003. Nicetraktaten forberedte EU på udvidelsen af de 10 nye medlemslande, som ville finde sted i 2004 (denne udvidelse kaldes i daglig tale for ”Østudvidelsen”). Nicetraktaten foretog også institutionelle forandringer, som bl.a. indebar, at alle medlemslande kun fik én kommissær hver, i modsætning til tidligere hvor de store medlemslande havde to. Afstemningsmetoden i Rådet blev også ændret med Nice-traktaten.


Lissabontraktaten, 2009:

Lissabontraktaten blev underskrevet i 2007 og trådte i kraft i 2009. Traktaten slog EU- og EF- samarbejdet sammen, og ændrede herved EF-traktaten til Traktat om Den Europæiske Unions Funktionsmåde (”EUF-traktaten”). Lissabontraktaten er også den traktat, som beskriver proceduren og lovene omkring et medlemslands frivillige udmeldelse af EU.


Comments


bottom of page