Det er mennesker, der har skabt og formet det europæiske samarbejde over årene. Samarbejdet i Europa har udviklet sig gennem en mangfoldighed af ideologiske visioner fra politisk engagerede individer, der alle har responderet på den tid, de levede i. I denne serie om de ”Europæiske pionerer gennem tiden” skal vi møde en række af de personer, som har sat deres præg på samarbejdet i Europa og i EU.
Den første person er Winston Churchill. Churchill levede fra 1874-1965 og var bl.a. britisk premierminister fra 1940 til 1945 og igen fra 1951 til 1955. Han tilhørte det konservative parti det meste af sin politiske karriere, og inden han gik ind i politik deltog han i felttog i Cuba, Indien, Sudan og Sydafrika og arbejdede bl.a. som krigskorrespondent i denne tid. Han er dog mest kendt for sin tid som regeringsleder under Anden Verdenskrig. I efterkrigstiden, hvor han både var oppositionspolitiker og premierminister, arbejdede han for at opbygge Vesten som en modpol til Sovjetunionen. Han var meget optaget af at samle Europa og skabe fred på kontinentet bl.a. ved at opbløde for de nationale grænser såvel som bekæmpe nationalisme.
Opvækst og uddannelse:
Winston Churchill blev født d. 30 november 1874. Hans mor, Jennie Jerome, var født i USA, og faderen, Lord Randolph Churchill, var brite. Churchill kom fra en velhavende, aristokratisk familie og gik på en fornem drengeskole i London. Han var imidlertid ikke udpræget begejstret for den boglige del af i sin skoletid, men det lykkedes ham dog efterfølgende at blive optaget på en militær uddannelse på officersskolen, Sandhurst. Efter endt uddannelse brugte han fem år i krig, som indbragte ham medaljer og en hædersorden, og som resulterede i flere bøger fra hans hånd.
Politisk karriere og regeringstid under Anden Verdenskrig:
Efter årene i hæren blev Winston Churchill i 1900 valgt ind i Underhuset. Han kom fra en politisk familie, og hans far var bl.a. finansminister. Efter Churchill begyndte sin politiske karriere, nåede han næsten at besidde samtlige ministerposter. I september 1939 trådte han ind i Neville Chamberlains krigsregering som marineminister og blev premierminister i 1940, hvor han stod i spidsen for en samlingsregering. I sin regeringstid under krigen var Winston Churchill, som leder af én af de allierede, en åben modstander til Adolf Hitlers nazistiske styre. Han formåede at inspirere den britiske befolkning gennem sine inspirerende taler og hans krigserfaring. Han gav især blod på tanden til briterne i starten af krigen, hvor Storbritannien stod temmelig alene i den aktive modstand mod Hitlers regime. Under krigen formulerede han også sammen med den amerikanske præsident, Franklin D. Roosevelt, fælles mål for det fremtidige fredsforhold i form af Atlanterhavserklæringen i 1941. Flere lande tilsluttede sig også denne senere. Churchill skrev desuden, som nævnt, en række bøger og modtog bl.a. Nobels litteraturpris i 1953.
Winston Churchills vision for ”Europas Forenede Stater”:
I 1946 fremførte Churchill sin centrale ”Tale til den akademiske ungdom” på Zürich Universitetet i Schweitz, hvor han talte om nødvendigheden af at opbygge Europas Forenede Stater:
”Det er at genskabe den europæiske familie, eller så meget af den som muligt, og give den en struktur, som gør, at den kan leve i fred, sikkerhed og frihed. Vi må opbygge en slags Europas Forenede Stater. Kun på denne måde vil flere hundrede millioner hårdtarbejdende mennesker kunne genvinde de enkle glæder og håb, der gør livet værd at leve."
I talen pointerede han vigtigheden af at lade nationalismen, hævnlysten og hadet fra verdenskrigene blive til fortidsspøgelser, således at der kunne skabes en ”europæisk familie” af frihed og respekt gennem Europas Forenede Stater. Det europæiske fællesskab, som Churchill forestillede sig det, skulle ledes af Frankrig og Tyskland, med støtte af Commonwealth (sammenslutning af Storbritannien og andre stater, der overvejende er tidligere britiske kolonier). Hans vision var, at små nationer skulle have en større rolle at spille i samarbejdet, og at hver stats ”materielle styrke” skulle betyde mindre. Fællesskab var altså et nøgleord for Churchill.
Winston Churchills tanker om europæisk integration: Europarådet og Menneskerettighedskonventionen:
I efterkrigstiden arbejdede Churchill for et forenet Europa, skrev om nationalisme og fascisme samt talte for mere europæisk integration for at undgå krig i fremtiden. Han udtrykte sin bekymring for en opdeling af Europa i et øst og et vest, som han bl.a. beskrev det i breve til den amerikanske præsident, Harry S. Truman, i maj 1945. ”Et jerntæppe er sænket ned gennem Europa” – sådan formulerede han denne opdeling i sin Fulton-talen, som han leverede i den amerikanske stat, Missouri, d. 5. marts 1946.
Churchills bekymring var bl.a. grunden til hans syn på nødvendigheden af europæisk integration. I maj 1948 blev Haag-Kongressen afholdt med 800 delegerede, hvor Churchill, som ærespræsident, ledte mødet. Kongressen satte europæisk integration på dagsordenen, og her gav de delegerede udtryk for, at de ønskede at oprette en europæisk rådgivende forsamling og et europæisk råd, der skulle sikre den europæiske integration, som Churchill var fortaler for. De ønskede også en menneskerettighedskonvention og en dertil knyttet domstol. På Kongressen holdt Churchill en tale, hvori han sagde:
”Centralt i vores bevægelse står idéen om et Menneskerettighedscharter vogtet af frihed og opretholdt ved lov”.
D. 5 maj 1949 blev Europarådet oprettet, som følge af Kongressens konklusioner med Winston Churchill i spidsen. Europarådet er en paneuropæisk organisation og består i dag af 47 europæiske nationer. I 1950 vedtog Europarådet Menneskerettighedskonventionen. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol blev etableret i 1959 – 10 år efter Churchill foreslog dette. Hans tanker og visioner for Europas fremtid kan ligeledes ses som en drivkraft bag yderligere europæisk integration i form af Romtraktaten fra 1957, der oprettede det Europæiske Fællesskab (EF). Du kan læse mere om Romtraktaterne her: eubiderikke.org: EU's begyndelse og de første traktater
Winston Churchill var desuden én af de første personer til at fremlægge idéen om en ”Europahær”, som stadig er til stor debat i dag.
Kilder:
- Danmarkshistorien.dk: Winston Churchills tale på Zürich Universitet d. 19 september 1946.
- Dansk Historisk Fællesråd.
- Den Store Danske.
- Europa-Kommissionen.
- ”Europa i forandring” af Morten Kelstrup, Dorte Sindbjerg Martinsen og Marlene Wind.
- Institut for Menneskerettigheder.
- ”Taler der forandrede verden” af Mark Hawkins-Dady.
コメント