top of page
Victoria Brohus

Europæiske Pionerer Gennem Tiden: Marga Klompé (1912-1986)

Det er mennesker, der har skabt og formet det europæiske samarbejde over årene. Samarbejdet i Europa har udviklet sig gennem en mangfoldighed af ideologiske visioner fra politisk engagerede individer, der alle har responderet på den tid, de levede i. I denne serie om de ”Europæiske pionerer gennem tiden” skal vi møde en række af de personer, som har sat deres præg på samarbejdet i Europa og i EU.


I dagens indlæg kan du læse om en særlig kvinde i det europæiske samarbejdes historie. Hendes navn var Marga Klompé, og hun var en hollandsk videnskabskvinde og politiker. Hun var én af lederne for en gruppe frivillige kvinder i den hollandske modstandsbevægelse under Anden Verdenskrig, var én af forhandlerne af FN’s menneskerettighedserklæring og blev både den første kvindelige minister i Holland og det første kvindelige medlem af Forsamlingen for Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, som senere skulle blive til det, vi kender som Europaparlamentet.


Opvækst og uddannelse:

Marga Klompé, hvis fulde navn var Margaretha Albertina Maria Klompé, blev født d. 16 august 1912 i Arnhem i det østlige Holland. Hendes far, Johannes Klompé, ejede en papirvarebutik, men da han blev syg i 1930’erne mistede han sin forretning. Dette sendte familien ud i stor fattigdom, og den livsændring skulle vise sig at få stor betydning for Klompés politiske visioner og kampe både i Holland og resten af Europa. I løbet af 1930’erne uddannede hun sig og underviste i kemi og fysik, som hun i 1941 fik en ph.d. i. Under Anden Verdenskrig ledte hun en fraktion af kvinder i den hollandske modstandsbevægelse. Da hendes fødeby, Arnhem, blev angrebet i 1944, koordinerede Klompé leveringen af medicin og mad til flygtninge og var desuden aktiv i evakueringen af byen.


Politiske karriere:

Efter krigens afslutning besluttede Marga Klompé sig for at gå ind i politik. Hun var medlem af det katolske folkeparti i Holland, men var ikke tilfreds med, at partiet ingen parlamentariske repræsentanter havde. I august 1948 blev hun således valgt til parlamentet, og i 1956 blev hun den første kvindelige minister i Holland. I sin nationale, politiske karriere bliver hun husket for sin centrale rolle i opførelsen af det hollandske velfærdssamfund med mange politiske tiltag, der satte ind over for den fattigdom og ulighed, hun selv oplevede som barn. Mens hun var parlamentsmedlem var hun desuden en del af den hollandske delegation ved FN og var med til at forhandle FN’s Menneskerettighedserklæring på plads. Klompé blev det første kvindelige medlem af Den Fælles Forsamling for Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, som var EU's spæde start. Forsamlingen bestod af delegerede fra medlemslandenes parlamenter. I 1955 blev hun udnævnt til at sidde i en særlig arbejdsgruppe, der skulle arbejde med at udvide det europæiske samarbejde til at omfatte mere end samproduktion af kul og stål. Gruppen skulle beskæftige sig med oprettelsen af et fælles marked mellem medlemslandene med færre handelshindringer. Dette blev en realitet med Romtraktaten i 1957, og her spillede Marga Klompé en særlig rolle i fjernelsen af handelshindringer i det europæiske, økonomiske samarbejde og dermed øget integration på kontinentet.


Livet efter politik:

I 1971 fik Marga Klompé ærestitlen ”minister van staat”, som ældre politikere i Holland får, når de har ydet en særlig politisk indsats. Efter hun trådte ud af politik, helligede hun sig sin katolske tro og grundlagde sammenslutningen af kvindelige, katolske universitetsuddannede. Hun døde d. 28 oktober 1986 i Haag og mange gader, skoler og sundhedsklinikker i Holland er opkaldt efter hende grundet hendes arbejde med bekæmpelse af fattigdom, kamp for ligestilling, menneskerettigheder og europæisk integration.


Kilder:

- Europakommissionen.

- Canon van Nederland.

Comments


bottom of page