top of page
Victoria Brohus

Europæiske Pionerer Gennem Tiden: Ursula Hirschmann (1913-1991)

Det er mennesker, der har skabt og formet det europæiske samarbejde over årene. Samarbejdet i Europa har udviklet sig gennem en mangfoldighed af ideologiske visioner fra politisk engagerede individer, der alle har responderet på den tid, de levede i. I denne serie om de ”Europæiske pionerer gennem tiden” skal vi møde en række af de personer, som har sat deres præg på samarbejdet i Europa og i EU.


Dagens hovedperson er Ursula Hirschmann, som nåede at opnå en del i sit liv. Hun var tysk født, men levede i Paris i eksil fra nazisterne i nogle år indtil hun mødte en række italienske antifacister, med hvem hun skrev det føderalistiske Ventotene-Manifest og startede den Europæiske Føderalistbevægelse. Med sine idéer om et fredeligt, socialt retfærdigt og ligestillet Europa ses hun som én af stamfædrene til den europæiske føderalisme og det europæiske samarbejde, der opstod efter Anden Verdenskrig.


Antifacistisk engagement og eksil i Paris:

Ursula Hirschmann blev født d. 2 september 1913 i Berlin ind i en jødisk middelklassefamilie. Hun var politisk aktiv fra ungdommen af, og i 1932 meldte hun sig under fanerne i den tyske socialdemokratiske ungdomsorganisation som en aktiv modstand mod nazismen. På dette tidspunkt studerede hun økonomi på Humboldt Universitetet i Berlin. Ét år senere flygtede hun dog sammen med sin bror, Albert, til Paris. Her levede de i eksil i nogle år og brugte meget af deres tid med Eugenio Colorni, som var en italiensk filosof og socialist. De kendte ham allerede fra Berlin, og i 1935 tog Ursula med til hans fødeby, Trieste, hvor de to giftede sig. I Italien blev Hirschmann aktiv i den antifacistiske modstandsbevægelse.


Ventotene-Manifestet:

Deres arbejde i modstandsbevægelsen var dog ikke ufarligt. I 1939 blev Eugenio Colorni fængslet på den italienske fængselsø, Ventotene. Hirschmann fik af myndighederne tilladelse til at følge med ham og kunne rejse frem og tilbage til fastlandet. På Ventotene mødte parret Ernesto Rossi og Altiero Spinelli, som begge var aktive i den italienske antifacistiske bevægelse. Sammen skrev de fire Ventotene-manifestet i 1941 ”For et frit og forenet Europa”. Manifestet blev til i al hemmelighed og nedskriblet på cigaretpapir, og andet de havde ved hånden. Ventotene-Manifestet indeholdt en plan for oprettelsen af en demokratisk europæisk union efter krigen og gennemførelsen af en markant reform af det politiske system med det formål at skabe fred og social retfærdighed. Manifestet markerede således startskuddet på den officielle og samlede europæiske føderalisme og også den spæde start på det fredskabende, europæisk samarbejde, som opstod i 1950’erne.


Den Europæiske Føderalistbevægelse:

Efter manifestets fødsel hjalp Ursula Hirschmann med at smugle det til fastlandet i Italien og derefter distribuere det. Hun hjalp med at skrive det ned, udbrede det og formidle dets budskab, og mange, som hørte til den antifacistiske bevægelse i Italien, læste det. Hun rejste dernæst til Milano, hvor hun, sammen med Altiero Spinelli, stiftede den Europæiske Føderalistbevægelse (Movimento Federalista Europe - MFE) i august 1943. I samme måned løb bevægelsens første møde af stablen i Milano, og her blev manifestet vedtaget. Den Europæiske Føderalistbevægelse deltog i den væbnede modstand under krigen, og en egentlig føderalistisk erklæring for alle modstandsbevægelserne blev herefter til i Genève i juli 1944.


Ursula Hirschmanns arbejde i efterkrigstiden:

I maj 1944 blev Colorni myrdet af fascister i Rom, og året efter giftede Hirschmann og Spinelli sig. Dernæst flygtede de til Schweitz, hvor de beskæftigede sig med at udbrede kendskabet til den Europæiske Føderalistbevægelse og dennes visioner for Europa efter krigen. I dette arbejde fik Hirschmann bl.a. betroet opgaven at organisere den første internationale føderalistiske kongres i Paris i marts 1945. I kølvandet på kongressen blev Unionen af Europæiske Føderalister (UEF) oprettet i december 1945, som stadig er den pan-europæiske politisk-organisatoriske ramme for de forskellige europæiske føderalistorganisationer. Den Europæiske Føderalistbevægelse deltog i Haag-kongressen i maj 1948, som blev afholdt under ledelse af én af Europas mest betydelige stemmer for mere europæisk samarbejde, den tidligere britiske premierminister, Winston Churchill. På Kongressen blev den tværnationale Europabevægelse oprettet, og kongressens konklusioner ledte til oprettelsen af Europarådet et år senere. Læs mere om dette her: eubiderikke.org: Europæiske Pionerer Gennem Tiden: Winston Churchill (1974-1965)

30 år senere i 1975 stiftede Hirschmann Association Femmes pour L’Europe i Bruxelles. Her samlede man politisk aktive kvinder med fokus på at fremme ligestilling og kvinders rettigheder over hele verden. Bevægelsen eksisterer stadig. Ursula Hirschmann fik i alt seks døtre. Med Eugenio Colorni fik hun Silvia, Renata og Eva og med Altiero Spinelli Diana, Sara og Barbara. Hirschmann døde som 77-årig i Rom i 1991, som følge af en hjerneblødning hun fik i december 1975.


Kilder:

- Europa-Kommissionen.

- Movimento Federalista Europe.

- Union of European Federalists.

- Association Femmes pour L’Europe.

Yorumlar


bottom of page