top of page
Victoria Brohus

Eurogruppens nye præsident: Paschal Donohoe

Eurogruppen er samlingen af finansministrene fra de 19 eurolande. Det er et uformelt organ, der fokuserer på at koordinere de økonomiske politikker i euroområdet, og som diskuterer sager, der relaterer sig til den fælles valuta, euroen. De mødes i gennemsnit én gang om måneden, typisk den aften hvor der har været ministerrådsmøde for finansministrene om dagen. D. 9 juli 2020 valgte Eurogruppen sin nye præsident. Valget faldt på Irlands nuværende finansminister, Paschal Donohoe. Han afløser den nuværende portugisiske præsident, Mário Centeno.

Tre kandidater til posten:

Tre af finansministrene havde meldt deres kandidatur. Den første var den spanske minister, Nadia Calviño. Den anden var den luxembourgske kandidat, Pierre Gramegna, som stillede op for anden gang. Den tredje var, Paschal Donohoe, Irlands finansminister. De politiske fronter var trukket op, idet de tre kandidater tilhører hhv. den socialdemokratiske gruppe (S&D), den liberale gruppe (Renew Europe) og den konservative gruppe (EPP). Afstemningen var hemmelig og foregik online grundet Covid-19. Det kræver et simpelt flertal at blive valgt, og således skulle kandidaten have mindst 10 ud af 19 stemmer. Første afstemningsrunde gav ikke en klar vinder, og derfor måtte den udskydes, alt imens kandidaterne fik ringet rundt til kollegaerne i forsøget på at overbevise dem om at stemme på dem. D. 9 juli fandt den anden afstemningsrunde sted, hvor Paschal Donohoe blev valgt som Eurogruppens nye præsident. Han overtager præsidentembedet d. 13 juli 2020, og hans mandat gælder to og et halvt år. Første møde i Eurogruppen med Donohoe som præsident skal efter planen afholdes d. 11 september 2020.



Hvem er Paschal Donohoe?:

Den 45-årige irske præsident for Eurogruppen er uddannet indenfor politik og økonomi på Trinity College i Dublin. Han startede sin politiske karriere i Dublins byråd, hvor han sad fra 2004 til 2007. Han tilhører Fine Gael, som er Irlands centrum-borgerlige parti. I 2007 blev han valgt til det irske senat (Seanad Éireann), og dér sad han indtil februar 2011, hvor han blev valgt til det irske parlament (Dáil Éireann). Dernæst har han haft forskellige ministerposter, som bl.a. transport, turisme og sport samt offentligt forbrug og reform foruden sin nuværende finansministerpost. Privat er han gift med Justine Davey, og parret har to børn. Donohoe står overfor en udfordrende mandatperiode. Han overtager posten midt i EU’s forhandlinger om det syvårige rammebudget og forhandlingerne om den økonomiske genopretning af Unionen. I disse diskussioner skal han forsøge at forene og mægle mellem de modstridende nord- og sydeuropæiske interesser i eurozonen. Donohoe har udtalt i et interview med Politico EU, at hans primære fokus som præsident vil være at sikre enighed om EU’s genopretningsfond. Først når der er en vedtaget plan for denne, vil han tage fat på tidligere diskussioner om bl.a. oprettelsen af et egentligt eurozonebudget samt de fortsatte Brexitforhandlinger.

Kilder:

- Det Europæiske Råd og Rådet for Den Europæiske Union.

- Euronews.

- Politico EU.

Comments


bottom of page