top of page
Victoria Brohus

EU’s Nye Ledelse: Udenrigschefen

D. 2 juli 2019 blev EU’s stats- og regeringsledere i Det Europæiske Råd enige om den såkaldte ”pakke” af topposter til den nye ledelse i EU. Pakken indeholder en kandidat for henholdsvis Kommissionsformandsposten, udenrigschefen, formanden for Det Europæiske Råd og chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB).


EU’s udenrigschef er den særlige kommissær i Kommissionen, som står i spidsen for EU’s udenrigspolitik. Udenrigschefen skal derfor, på lige fod med alle de andre kommissærer, høres af Europaparlamentets udvalg og godkendes af det samlede Europaparlament. Men dette hindrede ikke Det Europæiske Råd i at foreslå en kandidat til posten som den Høje Repræsentant – i daglig tale kaldt EU’s Udenrigschef. Den nye mand på posten hedder Josep Borrell, er 72 år og fra Spanien og var indtil sit karriereskifte Spaniens udenrigsminister og medlem af det Spanske Socialistiske Arbejderparti. Han overtager posten efter den italienske Federica Mogherini.



Josep Borrells erfaring:

Josep Borrell er født og opvokset i Catalonien. Men han er nået langt fra den lille by på 3000 indbyggere, som han voksede op i. For han har studeret flyveteknisk ingeniørvidenskab i Madrid og har en doktorgrad i økonomi, en kandidat i energiøkonomi og en kandidat i anvendt matematik. I sin politiske karriere har han bl.a. være Spaniens miljøminister samt leder af oppositionen fra 1998 til 1999. Borrell har også tidligere beskæftiget sig med EU-politik, idet han fra 2004 til 2009 var medlem af Europaparlamentet og tilmed formand for Parlamentet fra 2004 til 2007. I sin tid i Europaparlamentet arbejdede Borrell for ligestilling mellem mænd og kvinder og havde desuden en relativ føderalistisk agenda. Han har desuden været vidt omkring i verden. Han har bl.a. studeret i USA og Frankrig og mødte sin første hustru, Carolina Mayeur, som han har to børn med, i Israel, og han taler både engelsk, fransk, italiensk, spansk og catalansk. I 2018 blev han gift med María Cristina Narbona Ruiz, der er Spaniens tidligere miljøminister.


Hvad laver EU’s udenrigschef?:

EU’s udenrigschef er næstformand i EU-Kommissionen og leder Rådet for Udenrigsanliggender. Derudover kan personen stille lovforslag gennem sin formandspost i Rådet for Udenrigsanliggender samt repræsentere EU i mødet med internationale forbund, organisationer og lande udenfor EU. Derudover har udenrigschefen den såkaldte Udenrigstjeneste (EEAS) under sig, som blev oprettet i 2011 og slog Kommissionens og Rådets udenrigspolitiske afdelinger sammen og samlede nationale diplomatiske tjenester under denne tjeneste. Det er udenrigschefens opgave at sikre en fælles udenrigspolitik i EU udadtil. Dette gør vedkommende ved at stille forslag til den fælles udenrigspolitik og sikkerheds- og forsvarspolitik og gennemføre disse forslag. For at varetage EU’s udenrigspolitik skal Udenrigschefen jævnligt mødes med både Det Europæiske Råd og de forskellige nationale udenrigsministre i Ministerrådet, hvor udenrigschefen er mødeleder. Her skal de koordinere de forskellige instrumenter, EU kan benytte sig af i udenrigspolitikken som f.eks. humanitær bistand og krisehåndtering.

Comments


bottom of page