top of page
Victoria Brohus

EU’s Institutioner: Det Europæiske Råd

Det Europæiske Råd er den EU-institution, som sætter den overordnede retning for EU-samarbejdet og Unionens udvikling og udgør derfor det højeste niveau af EU-samarbejdet. Det Europæiske Råd består af alle medlemslandenes stats- og regeringschefer samt en formand, og de mødes til minimum fire topmøder i Bruxelles om året. Formanden har dog også mulighed for at indkalde medlemmerne til hastemøder, og der har eksempelvis været adskillige ekstraordinære topmøder i forbindelse med Brexit. Ved møderne deltager også EU-Kommissionens formand og Den Høje Repræsentant (næstformand for Kommissionen og formand for EU’s Udenrigstjeneste). Den nuværende formand for Det Europæiske Råd hedder Donald Tusk, er liberal og har tidligere været premierminister i Polen. Formandens opgave indebærer at styre møderne i Det Europæiske Råd, og bidrage til at landene bliver enige samt at repræsentere EU i resten af verden. Formanden sidder i 2,5 år ad gangen med mulighed for én embedsperiode mere og vælges af Det Europæiske Råd selv.


Det Europæiske Råds primære opgave er at løse de problemstillinger, som de mener, udfordrer EU-samarbejdet. Emnerne, som Det Europæiske Råd behandler, er ofte enormt komplekse eller følsomme og kan ej heller behandles på et lavere forvaltningsniveau. Stats- og regeringscheferne bestemmer, hvordan medlemslandene skal håndtere konflikter og kriser for at sikre EU en hensigtsmæssig udvikling. De træffer f.eks. beslutninger om klimaforandringerne, EU’s budget og flygtningestrømme og fastlægger EU’s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det Europæiske Råd vedtager ikke love, men hvis de når til enighed om et spørgsmål på deres topmøder, beskrives deres beslutning i en såkaldt rådskonklusion. En rådskonklusion er en slags politisk aftale, der, trods at den ikke er juridisk bindende, skal definere lovgivningsarbejdet for Kommissionen, Parlamentet og Ministerrådet. Det Europæiske Råd er desuden en vigtig aktør i afklaring af og indgriben i diverse sager, der typisk er spørgsmål, som Ministerrådet ikke har nået til enighed om. Det Europæiske Råd træffer størstedelen af sine afgørelser ved konsensus, men sommetider også ved enstemmighed eller kvalificeret flertal. Ved disse afstemninger har kun stats- og regeringscheferne stemmeret. Udover at beskæftige sig med EU’s politiske udvikling, udvælger Det Europæiske Råd også personer til forskellige poster i EU som eksempelvis stillinger i Den Europæiske Centralbank og EU-Kommissionen.


Det Europæiske Råds historie:

1974: Det Europæiske Råd blev oprettet i København som et uformelt forum.


1975: Det Europæiske Råd holdt sit første møde i Dublin i marts.


1992: Det Europæiske Råd nåede formel status ved Maastrichttraktaten, som ændrede Rådets virke og rolle.


2004: Nicetraktaten slog fast, at alle topmøder i Det Europæiske Råd skal finde sted i Bruxelles.


2009: Det Europæiske Råd blev tilføjet til en af EU's syv officielle institutioner. Belgieren, Herman Van Rompuy, blev udnævnt som Det Europæiske Råds allerførste faste formand.


2014: Donald Tusk, som var polsk premierminister, overtag formandsposten for Det Europæiske Råd.



Yorumlar


bottom of page