top of page
Victoria Brohus

EU-Parlamentets Konstituering: Formanden for Parlamentet

Det nyvalgte Europaparlament mødes disse dage til den første Plenarsamling siden valget for at konstituere sig. I den forbindelse skal der fordeles nogle centrale poster i Parlamentet. Der skal vælges en formand for EU-Parlamentet, 14 næstformænd samt fem såkaldte kvæstorer, som er Europaparlamentarikernes tillidsrepræsentanter.


Som det første punkt på samlingen i dag, onsdag d. 3 juli, blev det besluttet, hvem der skal besidde formandsposten for Europaparlamentet de næste 2,5 år. Valget faldt på David-Maria Sassoli, en 63-årig italiener fra Firenze som tilhører den socialdemokratiske gruppe i Europaparlamentet, S&D. Han blev valgt til Europaparlamentet for første gang i 2009 for Partito Democratico, som er et italiensk centrum-venstre parti, og har været én af EU-Parlamentets næstformænd fra 2014-2019. Inden hans tid i Europaparlamentet har han studeret statskundskab i Firenze og har bl.a. arbejdet som TV-vært og journalist, og i 2012 og 2013 gik han efter borgmesterposten i Rom, men blev slået på målstregen. Han er gift med Alessandra Vittorini, og de har to børn sammen.


Efter dagens valg af Sassoli takkede han den tidligere parlamentsformand, Antonio Tajani, for hans ”dedikation” i Parlamentet og talte bl.a. for at ”genindføre procedurer som gør Parlamentet til protagonisten for et ægte europæisk demokrati” og at ”Parlamentet skal fungere som en garant for de europæiske borgeres selvstændighed” skriver Politico. EU’s stats- og regeringschefer havde ellers i går (tirsdag d. 2 juli) vist sin støtte til en anden socialdemokrat, nemlig den tidligere bulgarske statsminister, Sergei Stanishev, for at skabe en bedre geografisk balance mellem topposterne i EU, som lige nu bliver fordelt, således at Østeuropa også var repræsenteret på én af disse. Men trods Stanishevs glæde ved at møde opbakning fra EU’s stats- og regeringschefer, ønskede han ikke at stille op, og det banede vejen for en anden socialdemokratisk kandidat til formandsposten.



Hvordan vælges formanden for Europaparlamentet?:

For at være med i kampen om formandsposten skal man enten foreslås af en politisk gruppe i Parlamentet eller af 1/20-del (38) af MEP’erne. Dernæst kræver det et flertal i Parlamentet at blive valgt. Hvis det ikke lykkes nogle af kandidaterne at få over halvdelen af de gyldige stemmer i første runde, går man videre til anden runde. Der er op til fire runder, og mellem hver runde kan der tilføjes eller fjernes kandidatnavne på listen. Hvis der stadig ikke er et flertal for kandidaterne i tredje runde, går de to kandidater med flest stemmer videre til fjerde og sidste runde. I tilfælde af at de to kandidater får lige mange stemmer i fjerde runde, vælges den ældste af de to som formand for Parlamentet. Sassoli blev valgt i anden runde med 345 stemmer. Hans konkurrenter, Jan Zahradil og Ska Keller, fik henholdsvis 160 og 119 stemmer.


I morgen tager Parlamentet atter fat på konstitueringen og vælger her de fem kvæstorer. De har også besluttet antallet og sammensætningen af de nuværende udvalg i Parlamentet, samt hvilke parlamentarikere der skal sidde i hvilke udvalg.

Om ca. to uger skal Parlamentet træffe en anden meget vigtig beslutning; hvorvidt de kan bakke op om Det Europæiske Råds kandidat til posten som Kommissionsformand, Ursula von der Leyen.

Comments


bottom of page