top of page
Victoria Brohus

Det Europæiske Økonomiske Og Sociale Udvalg

Det Europæiske Økonomiske Og Sociale Udvalg (EØSU) er et rådgivende organ i EU. Udvalget består af 344 medlemmer, der alle repræsenterer forskellige økonomiske og sociale grupper i EU. Disse medlemmer er delt i tre ”kategorier”; arbejdsgivere, arbejdstagere og andre organisationer. Der sidder ni danske medlemmer i EØSU. Medlemmerne udpeges af de nationale regeringer og skal godkendes af Ministerrådet for en femårig periode med mulighed for genudnævnelse. Hvert medlemslands antal medlemmer i EØSU bestemmes af størrelsen på medlemslandets befolkning. EØSU vælger en formand for udvalget samt to næstformand, der alle sidder en halv mandatperiode – to og et halvt år. Alle medlemmer agerer uafhængigt af deres medlemsland.



EØSU’s formål:

EØSU blev oprettet i 1957 og har til opgave at rådgive de lovgivende EU-institutioner og dermed påvirke denne lovgivning. EØSU kan bl.a. give udtalelser om lovforslag, der skal behandles i EU’s lovgivende organer. Udvalget høres nemlig inden regler, der berør uddannelse, regional udvikling, arbejdsmarkedet, det indre marked og det sociale område vedtages i EU. Udvalget kan dog også give udtalelser på eget initiativ. På den måde er Udvalget bindeledet mellem EU’s lovgivende institutioner på den ene side og EU’s borgere og civilsamfundets organisationer på den anden side. EØSU har desuden et tæt samarbejde med de regionale og nationale økonomiske og sociale råd i EU.


EØSU’s opgaver:

EØSU har primært tre hovedopgaver. 1) at sikre at EU’s lovgivning stemmer overens med de økonomiske og sociale forhold, der gør sig gældende på kontinentet. 2) at lade disse tre grupper (arbejdstagere, arbejdsgivere og andre interessegrupper) blive hørt i EU’s lovgivningsarbejde og på den måde forsøge at skabe dialog mellem dem alle tre såvel som mellem dem og EU. 3) at sætte europæisk integration på dagsordenen og på den måde slå et slag for deltagelsesdemokratiet og vigtigheden af civilsamfundets engagement i EU. Udvalget mødes ni gange om året og vedtager sine udtalelser ved simpelt flertal på disse møder.

Kommentare


bottom of page