Det Europæiske Regionsudvalg er en rådgivende forsamling, der består af 353 medlemmer, som er regionalt og lokalt folkevalgt i EU’s medlemsstater. De udvælges af deres medlemsland for en femårig periode og godkendes endeligt af Ministerrådet med mulighed for genudnævnelse. Udvalget er således de nationale kommuners, regioners og byers stemme i EU’s beslutningsproces og bindeled mellem EU og de europæiske borgere. Danmark har ni medlemmer af Regionsudvalget, og disse er enten valgt til et regionsråd eller en kommunalbestyrelse i Danmark. Antallet af medlemmer for hvert land determineres af landets størrelse. Regionsudvalget vælger selv sin formand blandt medlemmerne af Udvalget for en halv mandatperiode – to og et halvt år. Medlemmerne kan vælge at indgå i politiske grupper i Regionsudvalget eller være løsgængere.
Regionsudvalgets opgaver:
Regionsudvalget blev oprettet med Maastrichttraktaten i 1992. Traktaten beskriver bl.a. Regionsudvalgets høringsret. Denne ret betyder, at Kommissionen og Ministerrådet skal høre Regionsudvalget ad, når der lovgives om områder, der er af væsentlig betydning for regionerne og lokalsamfundene. Det kan f.eks. være lovgivning på områder som folkesundhed, uddannelse, kultur, transport og økonomisk og social samhørighed. Udvalget kan dog også selv tage initiativ til udtalelser, men de har ingen lovgivende magt eller sanktionskompetence. Formålet med Regionsudvalget er at sikre, at medlemsstaternes lokalsamfund og regioner høres i EU’s beslutningsproces, idet en stor del af EU’s lovgivning implementeres på lokalt eller regionalt niveau.
Tre principper:
Hvis ikke EU’s institutioner hører Regionsudvalget ad i lovgivningsprocessen, kan Udvalget gå til EU-Domstolen og klage. Regionsudvalget kan også, ifølge Lissabontraktaten, lægge sag an mod EU’ institutioner, hvis de ikke overholder ét af tre principper, der er beskrevet i traktaterne; subsidiaritetsprincippet, nærhedsprincippet og partnerskabsprincippet.
Subsidiaritetsprincippet handler om, at alle beslutninger i EU skal træffes på det lavest mulige forvaltningsniveau. EU skal altså ikke lovgive på områder, der behandles bedre på nationalt, regionalt eller lokalt niveau. Nærhedsprincippet omhandler, at beslutningerne skal træffes så tæt på borgerne som muligt og så ”gennemsigtigt” som muligt. Princippet om partnerskab har til formål at få de fire forvaltningsniveauer (europæisk, nationalt, regionalt og lokalt) til at samarbejde i beslutningsprocesserne.
Udarbejdelsen af udtalelser:
Regionsudvalget holder seks årlige plenarforsamlinger, hvor de vedtager udtalelser om forskellige EU-lovgivningsforslag. Udvalget udpeger nogle af medlemmerne til at være ordfører, og disse har til opgave at høre de relevante aktører på lovgivningsområdet ad og dernæst udarbejde udtalelsen. Udtalelsen diskuteres og vedtages af ordførerens underudvalg i Regionsudvalget. Dernæst præsenteres udtalelsen for alle medlemmerne i Regionsudvalget på en plenarsamling, og her stemmer medlemmerne om eventuelle ændringer til udtalelsen og om vedtagelsen af denne. Slutteligt sendes udtalelsen ud til de relevante institutioner i EU.
Comments