top of page
Victoria Brohus

Danmarks 14 nye EU-parlamentarikere

Som følge af Brexit har Danmark i alt 14 mandater i Europaparlamentet, og d. 26 maj 2019 blev det bestemt, hvilke kandidater der skal indtage disse pladser. Her får du et lille indblik i, hvem de 14 parlamentarikere er.


Venstre blev det største parti ved Europaparlamentsvalget og fik fire mandater.


Morten Løkkegaard:

Morten Løkkegaard er 54 år og spidskandidat for Venstre til Europaparlamentsvalget. Han er uddannet journalist og arbejdede bl.a. 15 år i DR. Han er desuden gift, har fire børn og bor i Charlottenlund. I 2009 blev Morten Løkkegaard valgt til Europaparlamentet for Venstre, men blev ikke genvalgt ved valget i 2014. Han blev dog skiftet ind midt i valgperioden i 2016 som følge af, at Ulla Tørnæs skulle være minister i Danmark. Ved dette valg fik Morten Løkkegaard 207.558 personlige stemmer og blev dermed den største stemmesluger af samtlige danske kandidater til Europaparlamentet.









Søren Gade:

Søren Gade er 56 år, uddannet økonom og har en fortid som forsvarsminister for Venstre og som administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer. Han har to døtre og er enkemand. Efter en pause i politik har Gade siden 2015 været Folketingsmedlem for Venstre og nu Europaparlamentariker. Søren Gade ønskede at blive nummer to på Venstres kandidatliste, men efter afstemningen blandt partiets medlemmer blev han derimod nummer fire. Han endte dog alligevel som den danske kandidat med næstflest stemmer, da han fik 201.626 personlige stemmer ved valget d. 26 maj.



Asger Christensen:

Venstres tredje mandat gik til Asger Christensen, som var nummer tre på Venstres kandidatliste. Christensen er 61 år, landmand, gårdejer og medlem af Kolding Byråd. Han er gift og har fire børn. Han var Syd- og Sønderjyllands EP-kandidat, og blev ved valget i 2014 andensuppleant for partiet med et stemmetal på 14.709. Ved dette EP-valg fik han 31.303 stemmer, hvilket var nok til at vinde et mandat.







Linea Søgaard-Lidell:

Linea Søgaard-Lidell er 32 år og nummer to på Venstres kandidatliste. Hun er det fjortende mandat, og tiltræder dermed først embedet når Storbritannien forlader EU. Hun bor i København med sin kæreste, men er vokset op i Esbjerg. Hun har studeret europæiske studier og journalistik og har arbejdet i Vækstfonden og i den danske EU-repræsentation i Bruxelles. Hun fik 24.145 personlige stemmer ved dette valg.







Socialdemokratiet blev det næststørste parti og fik tre mandater.


Marianne Vind:

Marianne Vind er 47 år og fra Havdrup. Hun overtog mandatet fra Socialdemokratiets spidskandidat til Europaparlamentsvalget, Jeppe Kofod, eftersom han blev udnævnt som udenrigsminister i den ny regering. Hun er uddannet hospitalslaborant på Rigshospitalet og har siden arbejdet i industrien samt været formand for Dansk Laborant-Forening og nuværende næstformand i HK-Privat. Marianne Vind fik 27.396 personlige stemmer ved EP-valget i 2019 og blev partiets første suppleant.


Christel Schaldemose:

Christel Schaldemose er 51 år og uddannet i historie ved Syddansk Universitet. Hun er nummer to på Socialdemokratiets kandidatliste, er gift og har tre børn. Hun har været medlem af Europaparlamentet siden 2006, hvor hun afløste Henrik Dam Kristensen midt i valgperioden. Hun fik 65.179 stemmer ved valget i 2019.


Niels Fuglsang:

Niels Fuglsang er 33 år, uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet og er nummer tre på Socialdemokratiets kandidatliste. Han har tidligere været kampagneleder for Socialdemokratiet og rådgiver for partiet i Europaparlamentet. Han forsker desuden ved CBS og Tænketanken Cevea. Ved dette Europaparlamentsvalg fik han 29.444 personlige stemmer.




SF fordoblede sine mandater og har nu to.


Margrete Auken:

Margrete Auken er 74 år, gift, mor til Ida Auken og spidskandidat for SF til Europaparlamentsvalget. Hun har tidligere været folketingsmedlem for SF, er uddannet teolog og er folkekirkepræst i Frederiksberg Kirke. Hun har siddet i Europaparlamentet siden 2004, hvor hun, mod partiets hovedbestyrelses overbevisning, flyttede SF fra den yderste venstrefløj i Parlamentet til den Grønne gruppe, som partiet er medlem af i dag. Ved dette valg fik hun 199.522 personlige stemmer.


Kira Marie Peter-Hansen:

Kira Marie Peter-Hansen er 21 år, medlem af SFU (Socialistisk Folkeparti Ungdom) og studerer økonomi på Københavns Universitet. Hun er det yngste medlem af Europaparlamentet nogensinde. Hun fik SF’s anden plads i Parlamentet efter Karsten Hønge, som havde vundet mandatet, men takkede nej til jobbet for at blive folketingsmedlem i stedet. Kira Marie Peter-Hansen fik 15.765 personlige stemmer ved valget.


Radikale Venstre fordoblede også sine mandater og har nu ligeledes to.


Morten Helveg Petersen:

Morten Helveg Petersen er 52 år og spidskandidat for Radikale Venstre til Europaparlamentsvalget. Han har studeret økonomi ved Københavns Universitet og har tidligere siddet i Folketinget for Radikale Venstre. Han har været medlem af Europaparlamentet siden 2014, hvor han stillede op som partiets spidskandidat. Han blev genvalgt som spidskandidat til dette valg efter kampvalg mod Karen Melchior. Ved dette valg fik Morten Helveg Petersen 97.667 personlige stemmer.








Karen Melchior:

Karen Melchior er 38 år, medlem af Borgerrepræsentationen i København og har bl.a. studeret jura. Hun har arbejdet i Udenrigsministeriet og arbejdet med data og diplomati i diverse sammenhænge. Melchior blev medlem af Radikale Venstre i 2012 og stillede op til Europaparlamentsvalget i 2014, hvor hun fik 10.412 stemmer og blev førstesuppleant. Ved valget i 2019 havde hun forinden udfordret Morten Helveg Petersen som spidskandidat for partiet og tabte og blev dermed nummer to på listen. Ved dette valg fik hun 17.292 personlige stemmer.








Dansk Folkeparti gik fra fire til ét mandat.


Peter Kofod:

Peter Kofod er 29 år, uddannet folkeskolelærer og har siddet i Folketinget siden 2015. Han var Dansk Folkepartis retsordfører, men skiftede titel til partiets EP-spidskandidat. Han har desuden siddet i byrådet i Haderslev Kommune og været formand for Socialudvalget i kommunen. Han har også været regionsrådsmedlem og landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom. Ved valget i 2019 fik han 119.408 personlige stemmer.








Det Konservative Folkeparti bevarede sit ene mandat fra valget i 2014.


Pernille Weiss:

Pernille Weiss er 51 år, fra Fyn og spidskandidat for Det Konservative Folkeparti, efter Bendt Bendtsen valgte ikke at genopstille ved valget i 2019. Hun har tre børn og bor på Christianshavn. Weiss er uddannet sygeplejerske, certificeret sexolog og har en mastergrad i innovation og ledelse fra CBS. Hun er desuden iværksætter og selvstændig virksomhedsleder og har været amtsrådsmedlem på Fyn i en række år. Hun fik 80.140 personlige stemmer ved dette valg.











Enhedslisten, som stillede op for første gang til et Europaparlamentsvalg, fik ét mandat.


Nikolaj Villumsen:

Nikolaj Villumsen er 36 år, fra Aarhus og spidskandidat for Enhedslisten, som for første gang stillede op til Europaparlamentsvalget. Villumsen har været politisk ordfører, EU-ordfører samt integrationsordfører for Enhedslisten i Folketinget. Han har desuden siddet i både SUF’s (Socialistisk Ungdomsfront) ledelse og i Folkebevægelsen mod EU’s ledelse. Han fik 50.567 personlige stemmer dette valg.







De afgående danske EU-parlamentarikere omfatter:

- Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

- Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti.


Følgende genopstillede ikke ved dette valg:

- Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti.

- Bendt Bendtsen fra Det Konservative Folkeparti.

- Ole Christensen fra Socialdemokratiet.

- Jens Rohde som blev valgt ind for Venstre, men skiftede til Radikale Venstre.

- Rikke Karlsson som blev valgt ind for Dansk Folkeparti, men endte med at blive løsgænger.

Comentários


bottom of page