top of page
Victoria Brohus

Corona-Nyt: EU opretter "grønne korridorer"

Corona-virusudbruddet har ændret verden, som vi kender den. Sundhedssystemer over hele kloden er under pres, økonomien lider ligeså, og vi lever isolerede fra hinanden. Hvordan kommer vi nogenlunde helskindede ud af krisen? Hvordan understøtter vi økonomierne? Hvilke prioriteter skal vi gøre os i en tid som denne? Der er mange spørgsmål og et utal af svar. Her på bloggen kommer serien ”Corona-nyt” naturligvis til at handle om EU’s svar i Covid-19-krisen, og jeg håber, du har lyst til at læse med og holde dig opdateret på, hvordan EU responderer på udbruddet.

I denne udgave af Corona-nyt dykker vi ned i de såkaldte ”grønne korridorer” (også kaldet grønne baner), som EU har oprettet. Hvad går de ud på? Hvordan fungerer de? Og hvad er formålet med dem? Få svarene nedenfor.

Coronavirussen har store konsekvenser for europæisk transport og mobilitet på det indre marked. Derfor har Kommissionen valgt at opføre grønne korridorer. EU-landene er blevet bedt om at udpege alle interne grænseovergange inden for det trans-europæiske transportnet (TEN-T), der kan udgøre grønne baner ved grænseovergangssteder. De grønne korridorer skal være åbne for alle fragtkøretøjer, uanset hvilke varer de transporterer. Passage af grænsen bør, med dette initiativ, højst vare 15 minutter inklusiv diverse kontrolprocedure og screeninger.



Kommissionen har udarbejdet og udsendt en praktisk vejledning til medlemslandene om, hvordan grænseforvaltningen skal foregå med disse grønne baner. Blandt kommissionens praktiske guidelines er buddet om, at al kontrolprocedure af førere ved grænseovergange skal minimeres til det mest nødvendige. Kontroller skal ske på en måde, hvor føreren ikke skal forlade køretøjet og ej heller fremvise andet end den vigtigste dokumentation. En anden af Kommissionens retningslinjer er, at førere eller godstransport ikke må udsættes for forskelsbehandling.

Medlemslandene opfordres desuden til midlertidigt at ophæve eksisterende kørselsforbud i deres land, som f.eks. nat- og weekendforbud og sektorbestemte forbud. Derudover opfordrer Kommissionen medlemsstaterne til at etablere sikre transitkorridorer, hvor private førere og deres passagerer (som f.eks. transportarbejdere, sundhedspersonale og EU-borgere der hjemsendes) har mulighed for at kunne passere gennem landet langs begge retninger af TEN-T-nettet. Personerne skal så til gengæld følge en speciel rute og begrænse hvilepauser. Slutteligt bør medlemslandene også sikre, at de alle har mindst én lufthavn, som kan benyttes af borgere og nødhjælpsflyvninger.

Kommissionen har også oprettet et netværk af nationale kontaktpunkter samt en digital platform, hvor man kan finde alle oplysninger om de forskellige transportforanstaltninger, medlemslandene hver især har etableret som følge af Corona-virussen. De nationale kontaktpunkter skal bidrage til at sikre, at de grønne baner fungerer, som de skal. EU’s nabolande opfordres desuden også til at arbejde sammen med netværket for at sikre bevægeligheden af varer i alle retninger.

Kommissionens guidelines omhandler også transportarbejdere. Bl.a. opfodres medlemslandene til at undgå ellers obligatorisk karantæne for transportarbejdere, der ikke har symptomer og bør desuden heller ikke kræve, at disse har en lægeattest på, at de er raske, før de kan udføre deres arbejde. Internationalt anerkendte kompetencebeviser eller blot en skrivelse underskrevet af førerens arbejdsgiver bør være nok til at passere. Alle Kommissionens retningslinjer skal også gælde for ikke-EU-borgere, hvis det er vigtigt for at sikre den frie transport af varer i EU.

Comentarios


bottom of page