Det er ikke altid lige let at forstå og slet ikke at deltage i samtalerne om EU. Der er rigtig mange termer, forkortelser og indforstået sprogbrug, der pryder debatten, og som det kan være vigtigt at have kendskab til for at føle sig mere tryg ved at diskutere EU-stof. Derfor har ”Bliv klog på EU-sprog”-serien til formål at lette forståelsen for nogle af de mange begreber, der smides hid og did i EU-debatten, og som tit kan virke forvirrende. Med serien ønsker jeg at hjælpe dig med at opbygge et solidt EU-ordforråd, så du har de bedste forudsætninger for at deltage og være tilpas i den demokratiske samtale om EU.
Denne gang er de to EU-ord Københavnskriterierne og ”Østudvidelsen”.
Københavnskriterierne:
Københavnskriterierne er tiltrædelseskriterierne, som bestemmer, hvorvidt et ansøgerland har mulighed for at blive medlem af EU en dag. Det er de grundlæggende kriterier, som landene skal leve op til, for at EU vil indlede tiltrædelsesforhandlinger med landet. Kriterierne fik sit navn, da de blev vedtaget af Det Europæiske Råd i 1993 på et topmøde i København. Kriterierne har overordnet tre betingelser:
1) Det politiske kriterium: Landet skal have en vis institutionel stabilitet, hvor der sikres retsstatsprincipper, menneskerettigheder, demokratiske spilleregler samt beskyttelse af mindretal.
2) Det økonomiske kriterium: Landet skal have en fungerende markedsøkonomi og musklerne til at kunne klare konkurrencepresset og markedskræfterne på det indre marked.
3) Landet skal kunne påtage sig forpligtelserne, der ligger i en politisk og økonomisk union som EU: Landet skal kunne gennemføre de regler, standarder og politikker, som udgør den gældende EU-ret.
”Østudvidelsen”:
”Østudvidelsen” er den populære betegnelse for det største optag af EU-medlemslande på samme tid i det europæiske samarbejdes historie. D. 1 maj 2004 blev 10 nye medlemslande optaget i EU; Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn. Udvidelsen har således fået sit navn, da otte af de ti lande ligger i Østeuropa. Københavnskriterierne banede vejen for, at de europæiske stats- og regeringsledere kunne godkende ”Østudvidelsen” i 2002 på endnu et topmøde i København.
Commenti