Det er ikke altid lige let at forstå og slet ikke at deltage i samtalerne om EU. Der er rigtig mange termer, forkortelser og indforstået sprogbrug, der pryder debatten, og som det kan være vigtigt at have kendskab til for at føle sig mere tryg ved at diskutere EU-stof. Derfor har ”Bliv klog på EU-sprog”-serien til formål at lette forståelsen for nogle af de mange begreber, der smides hid og did i EU-debatten, og som tit kan virke forvirrende. Med serien ønsker jeg at hjælpe dig med at opbygge et solidt EU-ordforråd, så du har de bedste forudsætninger for at deltage og være tilpas i den demokratiske samtale om EU.
Denne gang er de to EU-ord det indre marked og toldunionen.
Det indre marked:
Det indre marked trådte i kraft d. 1 januar 1993. Det indre marked er et integreret fælles marked, som EU’s medlemslande udgør til sammen. Markedet bygger på ”de fire friheder”: fri bevægelighed for varer, kapital, arbejdskraft og tjenesteydelser. Varer kan således handles frit på tværs af EU's grænser, og EU-borgere kan bo og arbejde, hvor de vil i EU. Alle medlemslande er med i det indre marked, og alle handelshindringer er fjernet for at sikre frihandel og fri konkurrence. For det er på det indre marked, at de europæiske virksomheder konkurrerer om at sælge deres produkter til de europæiske forbrugere. Således får forbrugerne i EU et større og billigere udvalg af varer. Med det indre marked har man desuden udarbejdet et fælles regelsæt i EU for at sikre ens vilkår for konkurrence mellem de europæiske virksomheder, der sælger varer på det indre marked og for at garantere forbrugerbeskyttelse ved køb og anvendelse af varerne. Disse ens EU-standarder for varer kaldes harmonisering. Cirka 50% af alle varer på det indre marked er underlagt disse harmoniseringsregler. Den anden halvdel af varerne følger et princip om ”gensidig anerkendelse”. Dvs. at varer og ydelser kun kan sælges i et EU-medlemsland, hvis det på lovlig vis kan markedsføres i et andet medlemsland.
Toldunionen:
EU’s toldunion trådte i kraft d. 1 juli 1968. Toldunionen fjerner alle indre toldbarrierer og toldrestriktioner mellem medlemslandene, og erstattes i stedet af én fælles toldtarif, som gælder for varer fra ikke-medlemslande. EU’s toldunion beskytter det indre marked, da toldmyndighederne i medlemslandene arbejder tæt sammen for at kontrollere de varer, der kommer til EU fra ikke-medlemslande, og da der er den samme toldsats for hele EU i handlen med resten af verden. Hvis du eksempelvis har været på ferie i et tredjeland, så skal du betale den samme told, for de varer du har købt med hjem, uanset om du tager til Danmark eller et andet EU-medlemsland. Udover at sikre kvalitet og standarder for varerne fra tredjelande holder tolderne også øje med, at der ikke smugles ting som narkotika, fysiske penge og ulovlige kemikalier ind på det indre marked.
コメント