top of page
Victoria Brohus

Bliv Klog På EU-Sprog: Brexit og backstop

Det er ikke altid lige let at forstå og slet ikke at deltage i samtalerne om EU. Der er rigtig mange termer, forkortelser og indforstået sprogbrug, der pryder debatten, og som det kan være vigtigt at have kendskab til for at føle sig mere tryg ved at diskutere EU-stof. Derfor har ”Bliv klog på EU-sprog”-serien til formål at lette forståelsen for nogle af de mange begreber, der smides hid og did i EU-debatten, og som tit kan virke forvirrende. Med serien ønsker jeg at hjælpe dig med at opbygge et solidt EU-ordforråd, så du har de bedste forudsætninger for at deltage og være tilpas i den demokratiske samtale om EU.



Denne gang er de to EU-ord Brexit og backstop.


Brexit:

Brexit er betegnelsen for den beslutning, som den britiske befolkning traf d. 23 juni 2016 om at forlade EU. Ordet er en sammenskrivning af ”Britain” og ”exit”. Brexit-datoen, altså den dag hvor briterne skulle have forladt EU-samarbejdet, var oprindeligt d. 29 marts 2019, men den daværende britiske premierminister, Theresa May, måtte bede om en udskydelse, grundet store uenigheder om den skilsmisseaftale som hun og EU havde udarbejdet. Den nye brexit-dato er nu d. 31 oktober 2019. Siden udskydelsen er der blevet afholdt Europaparlamentsvalg i Storbritannien, også selvom landet er på vej ud af Unionen. Der er desuden også blevet valgt en ny premierminister i landet, nemlig Mays partifælle, Boris Johnson. Johnson insisterer på at forlade EU d. 31 oktober med eller uden en aftale med EU. Han siger, han er villig til at forlade EU uden en aftale (et såkaldt "no-deal"-Brexit) trods modstand fra sine politiske kollegaer. Der sker hele tiden noget nyt i Brexit-forløbet, og ligeså spændende som det er at følge med i, ligeså umuligt er det at forudse, hvad der kommer til at ske i fremtiden.


Backstop:

Én af de største kritikpunkter i Mays og EU’s skilsmisseaftale, blandt de britiske politikere, er den såkaldte ”backstop”. Skilsmisseaftalen blev stemt ned hele tre gange i det britiske underhus, og mange iagttagere peger på denne backstop som grunden. Ordet ”backstop” kommer fra baseball, og er navnet på det net der griber bolde, inden de rammer tilskuerne. På samme måde bruges ordet backstop i Brexit-sammenhæng som et slags sikkerhedsnet. Backstoppen er nemlig en sikkerhedsgaranti, som EU og Theresa May er blevet enige om, og som er indskrevet i skilsmisseaftalen. Den skal sikre, at der ikke kommer en grænsekontrol på grænsen mellem Nordirland, som er en del af Storbritannien, og Irland, som er en del af EU. Det er en garanti for, at der ikke kommer en hård grænse, selv hvis EU og Storbritannien ikke bliver enige om en frihandelsaftale før Brexit-datoen. Argumenterne for backstoppen er, at man undgår omstændeligt og tidskrævende toldarbejde, fordi man nu skal tjekke samtlige varer, dyr og fødevarer, som kommer ind på EU’s indre marked fra et ikke-medlemsland, som Storbritannien bliver. Et andet argument er, at backstoppen kan sikre den fred, der nu har været mellem Irland og Nordirland siden slutningen af 1990’erne. Før det var der nemlig en 30 år lang og blodig konflikt mellem forskellige grupper i Irland og Nordirland, og mange hævder, at det netop var EU's frie bevægelighed og fravær af indre grænser, der var med til at sikre fred mellem de to. Derfor er man bekymret for, om uroligheder kan blusse op igen, hvis der kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland. Argumenterne imod backstoppen er, at det – potentielt forevigt – holder Storbritannien ”fanget” i EU's’ indre marked. Hvis nu de to parter aldrig kommer frem til en frihandelsaftale, så vil Storbritannien altid være underlagt EU’s regler, lyder kritikken.

Comments


bottom of page